17-06-12

Politieke repressie in België

repressie.België.jpg

Charleroi, 12 januari 1961 - We zij op de 24ste dag van de Algemene Staking. Zowel de regering als de stakende werknemers blijven op hun standpunt.  Er vindt een grote vakbondsvergadering plaats in het 'Maison des Huit Heures'.

Een deel van de stakende werknemers dat de vergaderzaal vreedzaam verlaat, wordt plotseling, zonder reden, op een gewelddadige manier aangevallen door een bataljon van rijkswachters te paard.  De 2.000 werknemers die willen verhinderen dat er, zoals in Luik en Brussel, opnieuw mensen gedood worden, vallen de chargerende rijkswachters in de rug aan.  De rijkswacht gebruikt waterkanonnen en traangas.  

Vervolgens worden er een 20-tal rijkswachters te paard, en vrachtwagens met gendarmes en waterkanonnen, voor de uitgang van het 'Maison des Huit Heures' geplaatst, om te verhinderen dat de stakers het gebouw zouden verlaten.  Daar slaagt men maar gedeeltelijk in niettegenstaande men daarbij ook sabels en matrakken gebruikt.

Een 12-tal stakers geraken gewond.  Daaronder zijn ook twee vrouwen die met een matrak in elkaar werden geslagen.  Twee rijkswachters worden door enkele woedende stakers bijgewerkt.

De rijkswacht vernietigt met waterkanonnen de ruiten van het vergaderlokaal en gooit met traangas en offensieve granaten om de stakers uitéén te drijven.

Rijkswachters te paard proberen vervolgens het vergaderlokaal binnen te dringen terwijl de waterkanonnen onophoudelijk water door de gebroken ruiten van het lokaal spuiten.  Het lokaal en alles wat er zich in bevindt, worden totaal vernietigd. De werknemers worden van onder tot boven natgespoten.  Ze zijn totaal doorweekt en bevriezen als het ware tengevolge van de ijzige koude.

http://socialisme.be/psl/archives/2011/01/12/rapport60.html

20:39 Gepost door Jan Boeykens in Actualiteit, in België, politieke repressie | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.