25-06-12

Wapens worden via Turkije naar Syrië gesmokkeld...

nato.24.5.12.jpgMilitaire officieren uit NAVO-landen en Arabische Golfstaten hebben in november 2011 niet alleen een gezamenlijk commandocentrum opgericht in het Turkse Iskenderun. Saudi-Arabië en Qatar bewapenen ook de zogenoemde Syrische rebellen.  Dat gebeurt via smokkel-routes in NAVO-lidstaat Turkije...
 
---
 
 "Saudi-Arabië en Qatar bewapenen Syrische rebellen"
 
13 juni 2012
 
Volgens de Britse krant The Independent leveren Saudi-Arabië en Qatar sinds kort wapens aan de Syrische rebellen die strijden tegen het regime van president Assad.
 
De twee fundamentalistische Golfmonarchieën Saudi-Arabië en Qatar bewapenen sinds kort de Syrische rebellen, in het bijzonder het Vrije Syrische Leger (FSA). Dat bevestigde de Britse krant The Independent. De wapens worden Syrië binnengesmokkeld via Turkije, zo haalde de krant een Westerse diplomaat in Ankara aan.
 
 
Dat Saudi-Arabië en Qatar de Syrische rebellen behalve financieel ook logistiek steunen, was al langer een publiek geheim. Ook dat Navo-lidstaat Turkije de doorvoer van wapens toelaat, is niet meteen een verrassing. Wie er behalve het FSA nog wapens ontvangt, is niet meteen duidelijk. 
 
Drie weken geleden bevestigden leden van het FSA dat ze onder andere Kalashnikovs, granaten en antitankwapens toegestuurd kregen vanuit de Golfstaten. Turkije zou de levering van de wapens vergemakkelijken. De wapens komen aan in Turkse havens en worden dan naar de grens gereden zonder tussenkomst van de Turkse regering. Saudische regeringsleden hadden in het verleden al gezegd dat de rebellen bewapend moesten worden, omdat de dialoog “nutteloos is.” 
 
De berichten over wapenleveringen aan Syrische rebellen werden bevestigd door een Westerse diplomaat, maar hij noemt het een “recente ontwikkeling.” 
 

16:55 Gepost door Jan Boeykens in Actualiteit, NAVO, Syrië, wapens | Permalink | Commentaren (2) |  Facebook |

Commentaren

Het neergeschoten vliegtuig...

---

'Syrië: Turkije is geen vijand'

25 jun 2012

Syrië is niet uit op een escalatie in de zaak van het neergehaalde Turkse vliegtuig. In een verklaring zegt het ministerie van Buitenlandse Zaken in Damascus dat Syrië geen vijandigheid voelt jegens Turkije en nog steeds een goede buur wil zijn.

Damascus verdedigt opnieuw het neerhalen van de Turkse F-4-straaljager afgelopen vrijdag en spreekt van een duidelijke schending van de Syrische soevereiniteit.

Het Turkse gevechtsvliegtuig werd boven de Middellandse Zee neergehaald. De twee piloten worden vermist. Turkije gaf snel toe dat het toestel in het Syrische luchtruim was geweest.

http://nos.nl/artikel/387984-syrie-turkije-is-geen-vijand.html

Gepost door: Morkhoven | 25-06-12

Reageren op dit commentaar

De NAVO bestookt ons al maandenlang met oorlogspropaganda tegenover Syrië terwijl er niets wordt gedaan aan het waterprobleem tussen Turkije, Irak en Syrië...
------
Tussen Turkije, Irak en Syrië dreigt een conflict te ontstaan over het recht op water uit de rivieren. Irak en Syrië hebben te kampen met droogte en willen meer water vanuit Turkije, dat voor beide landen stroomopwaarts ligt. Maar Turkije heeft ook geen water in overvloed, zei de Turkse minister voor energiezaken Taner Yildiz. Yildiz zei dat Turkije momenteel 517 kubieke meter water per seconde naar het buitenland laat lopen, meer dan de vijfhonderd kuub die was afgesproken, maar zal kijken of dat toch nog meer verhoogd kan worden.

De Iraakse minister voor watervoorziening Abdul-Latif Jamal Rasheed zei dat veel te weinig water zijn land bereikt. "Wij hebben te maken met het water dat vanuit Syrië binnenkomt", zei hij, daarmee implicerend dat Syrië teveel water aftapt en achterhoudt. Maar ook Syrië zei meer water door te laten dan eigenlijk was afgesproken. "We begrijpen de Iraakse behoefte aan water en we laten 69 procent van het water van de Eufraat door voor ons broedervolk in Irak. We hebben de hoeveelheid verhoogd van 58 naar 69 procent", zei de Syrische minister voor irrigatie Nader al-Bunni.

http://www.cmo.nl/vnarena-vob/aardrijkskunde/basisopdrachten/opdracht-2/turkije-irak-en-syrie

Gepost door: Morkhoven | 25-06-12

Reageren op dit commentaar

De commentaren zijn gesloten.