26-06-12

Turkse straaljager: NAVO zet Turkije tegen Syria op...

turkse_tanks.jpgDe NAVO-landen en Arabische Golfstaten hebben in november 2011 een gezamenlijk commandocentrum opgericht  op de militaire basis Iskenderun in Turkije.  Dat verklaart waarom zij de Turkse en de Syrische regering tegen elkaar opzet.
 
'NAVO veroordeelt incident met Turkse straaljager'
 
di 26/06/2012
 
De NAVO veroordeelt het incident waarbij Syrië een Turkse straaljager neerhaalde. Dat is gezegd op een spoedzitting vandaag. Volgens de Turkse regering heeft Syrië vorige week ook geschoten naar een tweede ongewapend vliegtuig.
 
De NAVO staat helemaal aan de kant van lidstaat Turkije. Dat heeft secretaris-generaal Anders Fogh Rasmussen gezegd op een spoedzitting van de NAVO.
 
Volgens de Turkse regering heeft Syrië niet alleen een Turks gevechtsvliegtuig neergehaald maar ook geschoten op een ongewapend vliegtuig. Dat toestel was op zoek naar de neergehaalde straaljager. De Turken noemen de aanval "een vijandelijke daad van de hoogste graad".
 
"De Turken hebben het recht om wraak te nemen", zegt de Turkse vicepremier Bülent Arinc. "Maar Turkije heeft niet de intentie zich in een oorlog te storten."
 
De ruzie tussen beide landen wordt steeds scherper. Vandaag zei premier Recep Tayyip Erdogan nog in een verklaring dat Turkije direct op elke provocatie van Syrië zal antwoorden.
 
 
Foto: In 2009 hielden het Iraakse en Turkse leger nog gezamelijke legeroefeningen...

15:24 Gepost door Jan Boeykens in Actualiteit, NAVO, Turkse straaljager | Permalink | Commentaren (1) |  Facebook |

Commentaren

"Turkse straaljager was Syrisch afweergeschut aan het testen"

25.6.2012 − Bron: afp

Het Turkse F4-gevechtsvliegtuig dat afgelopen vrijdag neergeschoten is, was het Syrische afweergeschut aan het testen voor rekening van de NAVO. Dat hebben Russische experts verklaard aan het persagentschap Ria Novosti.

"De bedoeling was waarschijnlijk om het Syrische luchtafweergeschut te testen en een paar zaken op punt te zetten", zegt expert Saïd Aminov. "Het toestel vloog op lage hoogte en dat is een van de sleutelelementen bij elke inbreuk op luchtafweergeschut". Het neerhalen van het toestel bewijst de efficiëntie van de Russische systemen die het Syrische leger daarvoor gebruikt.

Gepost door: Morkhoven | 26-06-12

Reageren op dit commentaar

De commentaren zijn gesloten.